Sunday, April 17, 2016

Klassiska smycken: Daisy





Smyckesserien Daisy från Georg Jensen har under åren utökats med nya varianter. 











Danmarks nationalblomma prästkragen har stått som inspirationskälla. Prästkragen har med tiden associerats med det danska kungahuset. När Drottning Ingrid födde prinsessan Margrethe 1940 fick hon av Georg Jensen en specialversion av Daisy för att fira händelsen. Nuvarande drottning Margrete har faktiskt även Daisy som smeknamn. 



Även drottning Margrethes mormor, den svenska kronprinsessan Margareta, född som den engelska Margaret av Connaught, kallades för Daisy.





Saturday, April 16, 2016

Smythson Spring Summer 2016








Det brittiska företaget Smythson som är mest kända för sina lyxiga skrivböcker, har för vårens kollektion de högaktuella skådespelarna James Norton och Vanessa Kirby som kampanjmodeller. 








Förutom olika slags böcker, pappersprodukter och kalendrar har de även väskor och skrivbordstillbehör bland annat. 




Vanessa Kirby som känns igen som Estella i Great Expectations för några år sedan. Här är en längre artikel där vi får lära känna henne lite närmare, bland annat med Vanessas tips för en London-helg. 



I höstas kom en tv-produktion för ITV, The Frankenstein Cronicles, där spelar hon Lady Jemima Hervey. 

I kommande serien The Crown verkar det som att Vanessa kommer att spela drottningens syster Margaret. 



Friday, April 15, 2016

Klassiker: Läderdjur från Omersa & Co






Dimitri Omersa & Co:s historia inleddes med att en man vid namn Old Bill tillverkade en stoppad fotpall i form av en gris i läder år 1927 av läderresterna från en väska. Grisen började säljas på varuhuset Liberty´s i London.



När Old Bill pensionerades tog Dimitri Omersa och hans fru Inge över företaget och tillverkade fler olika djur. Under 1960–80-talet såldes de via Abercrombie & Fitch i USA. Efter paret Omersas död övertogs företaget av Jane och Jeremy Cave och idag drivs det av Josie Dale. 



Företagets produkter handsys av kvalitativt läder. Djuren görs genom att en ställning i stål packas med träull och kläs med läder som färgas och behandlas. Resultatet blir ett unikt föremål med charm och personlighet, i form av bland annat hästar, hundar, elefanter och noshörningar. I Sverige är det nog grisen som är mest känd, som sålts på Firma Svenskt Tenns butik sedan många år tillbaka. De kan användas som en fotpall eller som dörrstopp t.ex.

I Sverige kan man hitta äldre exemplar med fin patina på auktion och de brukar gå för mellan 5000 - 10 000 kr. 

Wednesday, April 13, 2016

Netflix nya The Crown. Queen Elisabeth turning 90

Är väldigt nyfiken på Netflix kommande serie The Crown, om den unga, blivande drottning Elisabeth. Trailern utlovar oemotståndligt konstymdrama med härliga femtiotalskläder, slottsmiljöer, romantik och dramatik.




Anledningen till att serien kommer just i år kan ju tänkas vara att regenten fyller 90 år i år, närmare bestämd den 21 april. Såväl äktenskap som regentskap har många år på nacken. 1947 ägde vigseln rum med Prins Philip och sedan 1952 är hon drottning och är därmed den monark som regerat längst tid i Storbritannien.



Se så söt hon var!



Ser fram emot den 4 november, då har serien premiär.

Tuesday, April 12, 2016

Stylat med Nittsjö keramik

Bilder från den här lägenheten i Hammarby sjöstad har figurerat på bloggar senaste tiden och finns till salu hos Alexander White.





Den stora vasen och faten som är placerade på bordet i köket ser ut at kunna vara äldre föremål från Nittsjö. Erik Mornils ritade liknande keramik på den anrika fabriken Nittsjö i Dalarna. Det är även den enda kvarvarande verksamma fabriken i Sverige med sådan verksamhet. 


Ruben Löfgren köpte 1917 hela Nittsjöanläggningen och den sista oktober 1917 bildades Aktiebolaget Nittsjö Stenkärlsfabrik. En ny händelserik tid väntade. Antalet anställda utökades mer och mer. Elkraften gjorde sitt inträde och därmed var sparkskivorna för drejning ett avslutat kapitel. Effektivare arbetsmetoder infördes för att möta den alltmer ökade produktionen. Det skulle visa sig att fabriken under Ruben Löfgren stränga och målmedvetna ledning följde med i den industriella utvecklingen och blev en modern fabrik.




 Erik Mornils var den första formgivaren som anställdes 1924. Det blev Mornils som blåste liv i den gamla Nittsjö-traditionen. Nya Nittsjö produkter växte fram och naturligtvis skulle de visas upp. Premiärvisningen blev stora hantverks och industriutställningen i Falun 1927 med bronsmedalj för gott tekniskt utförande. 1928, Sundsvallsutställningen med silvermedalj.
1930 Stockholmsutställningen. Efterfrågan på Nittsjökeramiken ökade märkbart och produktionskapaciteten stegrades. Keramiken från Nittsjö visades på en mängd olika utställningar fram till 1942. Nämnas kan Röhsska Museet i Göteborg 1933. Liljevalchs konsthall i Stockholm 1934, Tallin, Riga och Kaunas 1934. Bryssel 1935. Paris 1937. Konsthallen i Falun 1938. Ostermans i Stockholm 1941.



Liknande vaser finns att fynda på loppis och auktion, den här mindre vasen gick för runt 500 kr på Bukowskis market.


Hèrmes i inredningen




Modehuset Hermès grundades 1837 i Paris av Thierry Hermès och är kanske främst känt för sina läderväskor, dofter och silkessjalar, men de säljer även tapeter och inredningstextil. Ofta bär textilierna mönster med inspiration från de ikoniska sjalarna.

Svenskt Tenn har ett brett sortiment av beställningstyger, däribland ett tjugotal utvalda textilier från modehuset Hermès exklusiva inredningskollektion. Svensk Tenn har ensamrätt på att sälja tygerna i Sverige sedan hösten 2015.

Hermès exklusiva textilier är i material som siden, sammet, bomull, lin, ull, alpacka och kashmir med tryckta och jacquardvävda mönster.

Hermès textilier finns att beställa som metervara i olika kvaliteter och kostar från 2 000 kronor per meter. Mer info här. 




De dekorativa scarfarna ses ibland även i andra former, inramade som konstverk eller sydda till kuddar. På Herrjudit säljs denna kudde med olika detaljer och motiv av Napoleon, för 8500 kr, se mer i Herrjudits webshop


















För bildkällor, klicka på länkarna. 

Eden av Sigrid Richter



I år firar Rörstrand 290 år. Företaget bad de mest hängivna fansen att rösta fram sitt favoritmönster från fyra decennier. Vann gjorde Eden. Sigrid Richters hett efterfrågade designklassiker från 1960 får därmed äran att återuppstå i en jubileumsutgåva.




Äran av att ha designat Eden brukar felaktigt tillskrivas "porslinsmamman" Marianne Westman. I själva verket var hon vid den här tiden på resa i USA och uppdraget gick därför till den tyska dekormålaren Sigrid Richter. Hon hade ett förflutet som fajansmålare på Gustavsberg, innan hon i mitten av 1950-talet kom till Rörstrand. Det är emellertid okänt vilka och hur många dekorer hon svarade för innan hon flyttade tillbaka till Hannover och en karriär som keramiker.

I fjol gick en äldre servis om 30 delar för 3600 kr på Bukowskis Market.


I den nya serien finns bland annat den här trevliga burken. Pris 129-269 kr/del.