Tuesday, April 12, 2016

Stylat med Nittsjö keramik

Bilder från den här lägenheten i Hammarby sjöstad har figurerat på bloggar senaste tiden och finns till salu hos Alexander White.





Den stora vasen och faten som är placerade på bordet i köket ser ut at kunna vara äldre föremål från Nittsjö. Erik Mornils ritade liknande keramik på den anrika fabriken Nittsjö i Dalarna. Det är även den enda kvarvarande verksamma fabriken i Sverige med sådan verksamhet. 


Ruben Löfgren köpte 1917 hela Nittsjöanläggningen och den sista oktober 1917 bildades Aktiebolaget Nittsjö Stenkärlsfabrik. En ny händelserik tid väntade. Antalet anställda utökades mer och mer. Elkraften gjorde sitt inträde och därmed var sparkskivorna för drejning ett avslutat kapitel. Effektivare arbetsmetoder infördes för att möta den alltmer ökade produktionen. Det skulle visa sig att fabriken under Ruben Löfgren stränga och målmedvetna ledning följde med i den industriella utvecklingen och blev en modern fabrik.




 Erik Mornils var den första formgivaren som anställdes 1924. Det blev Mornils som blåste liv i den gamla Nittsjö-traditionen. Nya Nittsjö produkter växte fram och naturligtvis skulle de visas upp. Premiärvisningen blev stora hantverks och industriutställningen i Falun 1927 med bronsmedalj för gott tekniskt utförande. 1928, Sundsvallsutställningen med silvermedalj.
1930 Stockholmsutställningen. Efterfrågan på Nittsjökeramiken ökade märkbart och produktionskapaciteten stegrades. Keramiken från Nittsjö visades på en mängd olika utställningar fram till 1942. Nämnas kan Röhsska Museet i Göteborg 1933. Liljevalchs konsthall i Stockholm 1934, Tallin, Riga och Kaunas 1934. Bryssel 1935. Paris 1937. Konsthallen i Falun 1938. Ostermans i Stockholm 1941.



Liknande vaser finns att fynda på loppis och auktion, den här mindre vasen gick för runt 500 kr på Bukowskis market.


No comments:

Post a Comment