Tuesday, March 15, 2016

Klassiska mönster: Jobs handtryck




EN SVENSK MÖNSTERSKATT - SYSTRARNA JOBS TEXTILKONST

Systrarna Lisbet Jobs (1909-1961) och Gocken Jobs (1914-1995) har skapat ett stort antal mönster som sedan 1940-talet hör till klassikerna i svensk textilkonst. De är kända för prunkande växtmönster med namn som Aurora och Rabarber. En handfull av systrarna Jobs mönster har valts ut och finns nu hos Duni i form av två kaffeservetter och fem middagsservetter. 

Ovan ses det söta mönstret Bellona.





Aurora





Rabarber





Skönheten 




Midsommar


Konstnärsfamiljen Jobs

Historien om Jobs Handtryck börjar med syskonen Peer, Lisbet och Gocken Jobs, födda en bit in på 1900-talet. De tre växte upp i Dalarna i en stor och konstnärlig familj. Deras far var organist och kompositör, medan deras mor var konstnär med målade och broderade blomstermotiv som främsta kännetecken.

Systrarna Lisbet och Gocken utbildade sig till keramiker och startade egen keramikateljé på 1930-talet.  Vid samma tid intresserade sig Peer för textiltryck och framställde sina första tryckta tyger med handskurna tryckblock. När andra världskriget gjorde det omöjligt för systrarna Jobs att importera glasyrer till sin keramik började Peer att överföra systrarnas mönster på tyg, något som skulle visa sig vara ett lyckokast. 1944 lät han bygga tryckeriverkstaden i Västanvik och året därpå lanserades de handtryckta tygerna på NK i Stockholm med succéutställningen ”När skönheten kom till byn”.

Sedan starten på 1940-talet har närmare 500 mönster överförts till tyg. Idag är ett 80-tal av dem i produktion, många finns också i flera olika färgställningar. 

De följande åren utvecklades handtrycket – Peer förfinade trycktekniken och Lisbeth, Gocken och andra konstnärer komponerade mönster.
Eva Jobs, Peers hustru, drev verksamheten tillsammans med Peer från mitten av 1960-talet fram till hans bortgång 1989, och därefter på egen hand. Eva är textillärare och konstnär och har utöver att utveckla affärsverksamheten bidragit med ett stort antal mönster till Jobs samlingar.
Vid millennieskiftet lämnade Eva Jobs över till nästa generation och idag drivs familjeföretaget av Jesper och Åsa Jobs, Peers och Evas son och hans hustru.




No comments:

Post a Comment