Monday, March 14, 2016

Smyckekonst 2016: Svenskt Tenn och Märta Mattsson



Under våren 2016 visas samtida smyckekonst på en rad olika museer och gallerier i Stockholm som en del i projektet Smyckekonst 2016. Svenskt Tenn deltar genom att ställa ut tretton smyckekonstnärers naturinspirerade verk. 




Genom att göra detta följer företaget en tradition som går tillbaka till grundaren Estrid Ericsons dagar. Estrid Ericson började visa nykomponerade smycken i tenn 1943. Hon inspirerades av bronsåldersmycken från Historiska museet och av naturens växter och djur. I år deltar Svenskt Tenn i projektet Smyckekonst 2016 genom att ställa ut verk av tretton samtida smyckeskonstnärer. Konstnärerna har bland annat arbetat med återvunnen plast och material som trä, musselskal, papper och näver. Samtliga smycken i utställningen är på olika sätt inspirerade av naturen och djurriket.
I samband med detta har företagit låtit ta fram en ny smyckeskollektion tillsammans med Märta Mattsson, smyckeserien Metamorfos. Det är ett nytt namn för mig men jag fastnade omedelbart för de välarbetade smyckena eftersom jag är förtjust i insekter som dekorativa uttryck. Särskilt fjärilar och trollsländor. Men här är det cikador och skalbaggar som fått bidra med sina former. 


Brosch Metamorfos Svart

Denna brosch är en del av Märta Mattssons smyckeserie Metamorfos, framtagen exklusivt för Svenskt Tenn under våren 2016. Namnet – som betyder förvandling – är sprunget ur tanken att förvandla riktiga insekter till dekorativa smycken. Genom att gjuta av cikador och skalbaggar i mässing har Märta Mattsson bevarat de detaljer hos insekterna som hon känner både obehag och attraktion för. De stora ögonen och detaljerade kropparna hos cikador får träda fram, och ryggplattorna har beströtts med gnistrande stenar.
Pris: 2 600 kr



Örhänge Metamorfos Rosé

Ett örhänge i form av en skalbagge som dinglar ner från örsnibben får rörelse och ser ut att klättra på örat.
Pris: 1 600 kr



Halsband Metamorfos Mässing
Pris: 4 200 kr

Utställningen pågår 2016.03.12 - 2016.04.10.

No comments:

Post a Comment